Provençaalse kip met zongedroogde tomaten

Gezond Recept

Heerlijk gezond gerecht! Je zult bij dit gerecht de bloedsuikerspiegelverhogende voedingsmiddelen als aardappelen, rijst en pasta niet missen. Gebruik biologische kip. Deze zijn minder vaak besmet met bacteriën dan reguliere kippen.

Bron: Weten van (H)eerlijk eten van Rineke Dijkinga

INGREDIENTEN

- 1 (biologische) kip
- (biologische) kipkruiden
- 1 eetlepel kokosolie
- 500 gram sperziebonen
- ca. 10 zongedroogde tomaten
- 2 grote uien
- 2 tenen knoflook
- eventueel 1 theelepel gemalen rozemarijn
- 1 volle eetlepel gedroogde of (lekkerder) 2 eetlepels verse, heel fijn gesneden Provençaalse kruiden; naar behoefte kun je uiteraard veel meer Provençaalse kruiden toevoegen
- Peper, zout, shoyu naar smaak (sojasaus op basis van sojabonen, tarwe, zeezout en bronwater. Shoyu is te koop bij reformwinkel.
- Saus: "fritessaus" maar dan anders

BEREIDING

Kruid de kip met de (biologische) kipkruiden en doe hem in de römertopf, oven of braadpan. Als je kiest voor de braadpan, braad de kip dan aan in kokosolie en doe er vrij snel een scheut water of wijn bij. Punt intussen de boontjes en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Als de kip gaar is, de boontjes beetgaar koken. In een andere pan de uien en de knoflook fruiten. Daar eventueel de gemalen rozemarijn door doen. Daarna de beetgare boontjes, de zongedroogde tomaatjes, de Provençaalse kruiden, peper, zout en shoyu toevoegen. Eventueel nog wat extra Provençaalse kruiden erbij voor de garnering. Doe alles in een kom en leg de kip er bovenop.

Serveer de "fritessaus" er in een apart schaaltje bij.

"FRITESSAUS"

INGREDIENTEN

- 125 gram zure room
- 1 uitgeperste knoflook
- 1 scheutje citroensap
- Snufje peper
- Snufje zout
- 1 eetlepel sandwichspread

BEREIDING

Meng alle ingrediënten en gebruik het als mayonaise/fritessaus. Smaakt heerlijk!

Gezond recept